Hopp til hovedinnhold

Advokatvirksomhet i Norge som utenlandsk advokat

EØS-advokater og sveitsiske advokater

Relevant regelverk:
•    Advokatloven § 8
•    Advokatforskriften § 66 og 69
•    Advokatdirektivet - 1998/5/EF
•    Advokattjenestedirektivet – 77/249/EØF

Personer som har advokatbevilling fra annen EØS-stat og som er borger av EØS-stat har rett til å drive advokatvirksomhet i Norge på de vilkår som fremgår av advokatloven og advokatforskriften. 

For å benytte denne rettigheten må advokaten registreres hos Advokattilsynet. 

Behandling av registreringsmeldingen forutsetter at du starter opp advokatvirksomhet. Dvs. at du oppfyller forpliktelsene i advokatloven § 4 annet ledd, herunder stiller sikkerhet etter § 5, oppfyller plikten til å ha revisor etter § 42 eller søker fritak fra ansvaret for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatforskriften § 29. I tillegg må du betale bidrag etter § 60. Mer om bidrag her.

Når Advokattilsynet har vurdert om du fyller vilkårene, vil du bli bedt om å gi opplysninger om arbeidsgiver/arbeidsforhold. 

Melding om registrering bes sendt til Advokattilsynet pr. e-post til post@tilsynet.no. Alternativt kan dokumentene sendes inn pr. post.

Ved registrering skal vårt registreringsskjema benyttes.

I tillegg må vi ha følgende dokumentasjon: 

  • Bekreftelse fra kompetent myndighet i hjemstaten hvor det fremgår at søker innehar tillatelse til å utøve advokatvirksomhet. Dersom bekreftelsen ikke er på norsk, dansk, svensk eller engelsk, må søker legge ved en oversettelse utført av statsautorisert translatør, jf. advokatforskriften § 44.
  • Bekreftelse på at advokaten ikke har noen pågående sak mot seg. 
  • Attestert kopi av pass eller annen offisiell dokumentasjon. 
  • Utvidet ordinær politiattest etter politiregisterloven § 40 og § 41 nr. 2. Dersom politiattesten er mottatt i Digipost skal den videresendes via Digipost til Advokattilsynet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, må den oversendes Advokattilsynet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn en måned på søknadstidspunktet. Politiattest kan ettersendes.

Hva gjelder de øvrige alminnelige vilkår som må være oppfylt for å utøve advokatvirksomhet i Norge, vises det til hva som fremgår under søknad om ny advokatbevilling, hvor det blant annet stilles krav til sikkerhetsstillelse, å ha revisor (alternativt søke fritak for gjennomføringen av regnskapsplikten) og betale bidrag. Se *her*.


Personer med advokatbevilling fra land utenfor EØS-området

Personer med advokatbevilling fra et land utenfor EØS-området kan gis tillatelse til å utøve advokatvirksomhet i Norge på permanent basis. 

Relevant regelverk:
•    Advokatloven § 7 og 8
•    Advokatforskriften § 67 og 70

Behandling av søknad forutsetter at du starter opp advokatvirksomhet. Dvs. at du oppfyller forpliktelsene i advokatloven § 4 annet ledd, herunder stille sikkerhet etter § 5, oppfylle plikten til å ha revisor etter § 42 eller søke fritak fra ansvaret for gjennomføringen av regnskapsplikten etter advokatforskriften § 29. I tillegg må du betale bidrag etter § 60. Mer om bidrag her.

Ved søknad skal vårt søknadsskjema benyttes.

Når Advokattilsynet har vurdert om du fyller vilkårene, vil du bli bedt om å gi opplysninger om arbeidsgiver/arbeidsforhold. 

Advokattilsynet kan stille vilkår og fastsette begrensninger i tillatelsen.

En slik tillatelse gir ikke rett til å opptre under rettergang. 

Søknad om tillatelse bes sendt til Advokattilsynet pr. e-post til post@tilsynet.no. Alternativt kan dokumentene sendes inn pr. post.

Personer med advokatbevilling fra et land utenfor EØS-området kan av Advokattilsynet gis tillatelse til å utøve advokatvirksomhet. Ved innvilget søknad skal vedkommende nytte hjemstatens yrkesbetegnelse med tillegg av nasjonalitet. 

Til søknaden må vedkommende fremlegge følgende dokumentasjon:

  • Attestert kopi av advokatbevilling. Attesterte kopier skal bekreftes av advokat, domstoler eller domstolliknende organ. For det tilfelle at advokatbevillingen ikke er på engelsk, må det også innsendes autorisert oversettelse av bevillingen. 
  • Bekreftelse fra kompetent myndighet i hjemstaten hvor det fremgår at søker har tillatelse til å utøve advokatvirksomhet og at myndigheten ikke har noen pågående sak mot søkeren. For det tilfelle at bekreftelsen ikke er på engelsk, må det også innsendes en autorisert oversettelse av bekreftelsen, jf. advokatforskriften § 44.
  • Dokumentasjon på statsborgerskap – Attestert kopi av pass (ID-siden). Attesterte kopier skal bekreftes av advokater, domstoler eller domstolliknende organer. 
  • Dokumentasjon på oppholds- og arbeidstillatelse i Norge, herunder kopi av vedtak fra UDI dersom du oppholder deg i Norge som borger fra stat utenfor EØS-området. Du må kunne vise til at du har de nødvendige tillatelsene for å utøve virksomhet i Norge.
  • Utvidet ordinær politiattest - Dersom attesten er mottatt i Digipost skal den videresendes via Digipost til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, må den oversendes Tilsynsrådet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder. Politiattest kan ettersendes. Informasjon om hvordan du søker om politiattest finner du på politiets internettsider.

Advokaten plikter å skriftlig orientere Advokattilsynet ved flytting eller opphør av advokatvirksomhet. 

Gjesteadvokater

Relevant regelverk:
•    Advokatloven § 9
•    Advokatforskriften § 68

Utenlandske advokater som er etablert i annen stat kan yte rettshjelp i Norge. Dette alternativet er aktuelt for deg som skal ikke skal drive advokatvirksomhet på permanent basis i Norge. Det er i så fall ikke krav om registrering hos Advokattilsynet. 

For å kunne benytte denne rettigheten må man være registrert som praktisert advokat i hjemstaten og drive virksomhet derfra. Tilsyn og kontroll med virksomheten vil følgelig i utgangspunktet kun være underlagt hjemlandets kompetente myndighet. 

Ved utøvelse av gjesteadvokatopptreden i Norge skal yrkesbetegnelsen fra hjemlandet benyttes. Kompetent myndighet (profesjonsorganisasjonen) hvor advokaten har sin tilhørighet eller domstol hvor advokaten har møterett i hjemstaten må også angis. 

Norske myndigheter og domstoler kan kreve dokumentasjon for at vedkommende fyller vilkårene for å utøve lovlig virksomhet som utenlandsk advokat i Norge. 

Du har ikke adgang til å utøve advokatvirksomhet i Norge dersom din utenlandske advokatbevilling er opphørt.